Pre-islamitische periode en maatschappij in het kort - Compare-Islam

Salaam AlaikumVrede zij met uWelkom opde website vanCompare-IslamDe meest informatievereligieuze websitevan nu!

Ga naar de inhoud
Islam
PRE-ISLAMITISCHE PERIODE EN MAATSCHAPPIJ IN HET KORT

Door het kort bespreken van de pre-islamitische periode kan er een beeld worden gevormd van de situatie in Saoedi-Arabië voordat de profeet Mohammed vzmh de boodschap van de Islam kwam verkondigen. Zo kan men zich een beetje inbeelden hoe de situatie was in de tijd van de profeet Mohammed vzmh en welke problemen hij kon verwachten bij het verkondigen van zijn boodschap. De pre-islamitische periode in Arabië was namelijk een periode van chaos, geweld en immoraliteit. In Arabië werden er meerdere goden aanbeden en was het polytheïsme (het geloven in meerdere goden) overheersend. In het heilige huis van de moslims, de Ka’bah waren ongeveer 350 afgoden aanwezig en was Saoedi Arabië een handelsstad voor voornamelijk bedevaartgangers. De afgoden waren dus ook een bron van inkomsten in die tijd.

Verder was het zeer slecht gesteld met de rechten van de vrouwen in die tijd. Men was dus ook niet blij als er een meisje werd en koos men ervoor om de pasgeboren meisjes levend te begraven. Daarnaast had men het systeem van 'clans' (familiegroep binnen een stam) en werd er veelvuldig gestreden tussen de verschillende clans.  Het verschil tussen arm en rijk was enorm en de slavenhandel was sterk aanwezig in deze verdorven maatschappij. Verder waren de normen en waarden ver te zoeken. Overspel, alcohol en gokken waren een wijdverspreid activiteit.

CONCLUSIE:
De pre-Islamitische samenleving in Arabië was een zeer slechte, onrechtvaardige en verdorven maatschappij.

Koran 3:84 Zeg: “Wij geloven in God en in wat op ons is neergezonden en in wat op Abraham, Ismaël, Izaak, Jakob en de stammen is neergezonden en in wat aan Mozes, Jezus en de profeten is gegeven van de kant van hun Heer. Wij maken geen enkel onderscheid tussen hen en aan Hem (Allah) hebben wij ons overgegeven.”
Terug naar de inhoud