Wat is de Bijbel? - Compare-Islam

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Wat is de Bijbel?

Christendom

Wat is de Bijbel, hoe is het tot stand gekomen en is het Goddelijk geïnspireerd?

Laten we allereerst kijken wat het boek ‘de Bijbel’ is en waaruit het bestaat volgens de Christenen. De indeling van de Bijbel bestaan uit de Oude Testament (OT) en de Nieuwe Testament (NT).

HET OUDE TESTAMENT
De Bijbel bestaat uit twee delen. Het eerste gedeelte gaat over de tijd tussen het ontstaan van de wereld en het begin van de huidige jaartelling – de jaren vóór Jezus vzmh. Dit deel heeft als onderwerp het verbond dat God sluit met het volk van Israël, en de afstamming en geschiedenis van het joodse volk. De Bijbelboeken in dit gedeelte zijn geschreven in het Hebreeuws en het Aramees, en zijn ontstaan tussen 1000 en 200 v.Chr. in het Midden-Oosten. Voor joden gelden alleen deze geschriften, die ze samen 'Tenach' noemen, als Heilige geschriften.

HET NIEUWE TESTAMENT

Het andere deel van de Bijbel, is het 'Nieuwe Testament'. Deze vormt samen met het 'Oude Testament' de Heilige Schrift van de Christenen. In dit deel staat het leven en de leer van Jezus vzmh en het ontstaan van de Christelijke kerk. Het nieuwe testament telt 27 Bijbelboeken, die tussen ongeveer 50 en 100 n.Chr. zijn opgetekend in het Grieks. Deze boeken – waaronder veel brieven – zijn geschreven in het Middellandse Zeegebied dat in die tijd deel was van het Romeinse Rijk.

Echter, een zeer belangrijke vraag welke we dienen te stellen is:
Wat is nu "DE Bijbel" eigenlijk en kunnen we wel spreken over "DE Bijbel"?.

Als men de term DE Bijbel gebruikt, zou men in de veronderstelling kunnen zijn dat er maar 1 versie van de Bijbel bestaat en dat deze DE Bijbel genoemd wordt. Echter, dit is een misvatting die veel mensen blijken te hebben. DE Bijbel bestaat helemaal niet. Waarom niet? Laten we eens kijken naar de verschillende beschikbare Bijbels binnen de verschillende stromingen binnen het Christendom:

STROMING

AANTAL BOEKEN OT+NT

Protestanten:

66 boeken

Jehovah getuigen:

66 boeken

Katholieken:   

73 boeken

Koptisch Orthodoxen:

73 boeken + psalm 151

Griekse Orthodoxen:

78 boeken

Ethiopisch Orthodoxen:

82 boeken

 

Welke van die Bijbels is ‘De Bijbel’ en daarmee het geïnspireerde woord van God volgens de Christenen? Welke is DE Bijbel en wie gaf de ene stroming binnen het Christendom het recht om boeken uit 'De Bijbel' te gooien en andere boeken toe te voegen?

Een antwoord die een aantal Christenen aanhalen is dat het met de Canonisering
te maken heeft (de selectie van boeken die tot de officiële Bijbelteksten behoren) en dat een aantal boeken tot de Apocriefe boeken behoort (religieuze teksten die niet tot de officiële Bijbelteksten (Canon) gerekend worden). Ook hierin bestaat echter een verschil tussen de verschillende stromingen over wat wel en wat niet Apocriefe tekst is.

CANONISERING VAN DE BIJBEL GODDELIJK GEINSPIREERD?
Laten we kijken wat de Christenen zelf zeggen over de Canonisering en de oorsprong daarvan:

Klik op de foto om in te zoomen.

We zien dus dat de Christenen de Canonisering van de Bijbel toeschrijven aan God of de Heilige geest. Een logische vraag welke we kunnen stellen is: Hoe kan het zijn dat een ieder binnen de verschillende Christelijke stromingen beweren dat de Heilige geest e/o God de complete Bijbel heeft geïnspireerd, terwijl men het niet eens kan worden over de samenstelling ervan? Zijn er verschillende Heilige geesten die verschillende inspiraties verspreiden? Nee, binnen het Christendom is er sprake van slechts 1 Heilige geest en niet meerdere. We kunnen de samenstelling van de verschillende Bijbels dus niet toegeschrijven aan God of aan de Heilige geest, aangezien God geen tegenstrijd kan veroorzaken door verschillende tegenstrijdige inspiraties te geven aan verschillende mensen binnen de verschillende Christelijke stromingen.  

DE BIJBEL ZELF ALS BEWIJS DAT DEZE NIET VOLLEDIG GODDELIJK IS GEINSPIREERD

We hebben kunnen lezen dat enkel de boeken die Goddelijk zijn geïnspireerd zijn opgenomen in de Bijbel volgens de Christenen. Laten we de Bijbel zelf als bewijs gebruiken om te laten inzien dat deze bewering niet correct is.

1 Korintiërs 7:10 Maar den getrouwden gebied NIET IK, maar de Heer
, dat de vrouw zich niet zal afscheiden van den man,
1 Korintiërs 7:12 Maar den anderen
zeg ík, NIET DE HEER: indien een broeder ene ongelovige vrouw heeft, en zij is bereid bij hem te wonen, die scheide zich niet van haar;

Paulus zegt dat vers 7:12 van zichzelf is en NIET van de Heer, dus dit vers is NIET Goddelijk geïnspireerd. In vers 7:10 zegt hij dat dit vers WEL door God is geïnspireerd. Hier zien we dus duidelijk dat hij een verschil trekt tussen Goddelijke inspiraties en niet-goddelijke inspiraties (1 vers wel en 1 vers niet).

Als we dan verder kijken naar vers 1 Korintiërs 7:25 zien we het volgende staan:
1 Korintiërs 7:25
Aangaande maagden nu heb ik geen bevel van de Heer, maar ik geef mijn mening als iemand aan wie door de Heer barmhartigheid is betoond om getrouw te zijn.

Hier geeft Paulus naar eigen zeggen zijn
EIGEN MENING, met als eigen argument betrouwbaar te zijn. Maar als we kijken naar wat de Bijbelse canon betekent:

Bijbelcanon is de aanduiding voor de catalogus van geïnspireerde boeken die het waard zijn als maatstaf te worden gebruikt om vast te stellen wat het juiste geloof, de juiste leer en het juiste gedrag is.

We zien staan dat de Bijbelcanon enkel Goddelijke geïnspireerde boeken betreft en geen eigen meningen. Als Paulus hier goddelijk was geïnspireerd, zou zijn mening onder de goddelijke inspiratie vallen. Maar hij heeft duidelijk aangegeven dat dit niet zo is (1 Korintiërs 7:12 Maar den anderen zeg ík, NIET DE HEER).

LUCAS
Een ander vers uit Lucas 1:1-3:
Lucas 1:1-3: “…Aangezien velen getracht hebben een verhaal op te stellen over de zaken, die onder ons hun beslag hebben gekregen, gelijk ons hebben overgeleverd diegenen, die van het begin aan ooggetuigen en dienaren van het woord geweest zijn,
ben ook IK tot het besluit gekomen, na alles van meet aan nauwkeurig te hebben nagegaan, dit in geregelde orde voor u te boek te stellen…”

Dit zijn de woorden van Lucas, of wie ze dan ook geschreven heeft, en niet van God. Deze Lucas heeft zelf alles opgeschreven nadat hij de informatie had onderzocht. Onderzoek staat niet gelijk aan Goddelijke inspiratie. Hij onderzoekt de getuigenissen van mensen die zelf getuige zouden zijn geweest en is hij dus zelf geen ooggetuige geweest en is hij niet Goddelijk geïnspireerd (hij is onderzoeker).


CONCLUSIE:
We zien hier twee duidelijke bewijzen dat de Bijbel NIET volledig Goddelijk is geïnspireerd, terwijl de Christenen zelf beweren dat de Bijbel WEL
volledig Goddelijk is geïnspireerd.

Terug naar boven...

 
Counters
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu