Gokken - vernietigers van de maatschappij - Compare-Islam

COMPARE-ISLAM
Uw belangrijkste vragen beantwoord!
Ga naar de inhoud

Gokken - vernietigers van de maatschappij

Vertaal deze website in elk gewenste taal door onderstaande knop te klikken en een specifieke taal te kiezen.

Translate this website into any language by clicking the underneath button and choose a specific language you want to translate this website into (*Engels = English).

GOKKEN & KANSSPELENIn de islam is gokken verboden verklaard door God. Gokken, wedden ofwel kansspelen zijn activiteiten waarbij een individu een kans neemt door te voorspellen wat de uitkomst is van een bepaald spel of activiteit. Voor het meespelen in zo’n gokspel dient men (meestal) geld te betalen wat ‘de inzet’ wordt genoemd. De inzet kan naast geld ook een ander ruilmiddel zijn. Op basis van de kans en ‘geluk’ wint of verliest iemand het spel en is kennis en bekwaamheid bij de meeste gokspellen niet van invloed.
 
Bij gokken wordt het beloningsysteem van de hersenen geactiveerd (het mesolimbisch circuit) waarbij er dopamine wordt aangemaakt wat voor een gevoel van genot zorgt. Dezelfde stof wordt ook aangemaakt in de hersenen als er activiteiten plaatsvinden die een persoon prikkels van genot geeft. Dit kan bijvoorbeeld zijn bij het eten van een stuk chocolade zijn of het uitoefenen van een hobby. Echter, ook bij het gebruik van drugs, zoals cocaïne bijvoorbeeld, wordt er op een kunstmatige wijze dopamine geproduceerd. Dit is een van de redenen waardoor Allah SWT gokken verboden heeft verklaard. In de Koran worden kansspelen onreinheden genoemd die tot het werk van de Satan behoren

Koran 2:219 Zij vragen jou over alcoholische dranken en gokken. Zeg: “Daarin is een grote zonde, en ook (wat) nut voor de mens, maar de zonde daarvan is groter dan hun nut.” En zij vragen jou wat zij moeten besteden. Zeg: “Wat jullie kunnen missen.” Dus Allah maakt Zijn wetten duidelijk voor jullie, zodat jullie daaraan denken.”

5:90 O jullie die geloven! Voorwaar, (alle) bedwelmende middelen, het gokken, de afgodsbeelden en de lotspijlen zijn slechts onreinheden die tot het werk van de Satan behoren. Vermijdt deze (zaken) dus. Hopelijk zullen jullie welslagen.

Koran 5:91 En hij (Satan) wil slechts vijandigheid en haat zaaien (door jullie tegen elkaar op te zetten) met behulp van bedwelmende middelen en het gokken. (Op die manier) weerhoudt hij jullie niet alleen om Allah te gedenken "maar ook om het gebed te verrichten. Weten jullie dan nooit van ophouden?
GOKVERSLAVING
Definitie gokverslaving:
Gokverslaving is een stoornis in de controle van de neiging om te gaan gokken, wat resulteert in overmatig gokgedrag. Steeds grotere bedragen worden ingezet en pogingen om te stoppen tijdens het gokken mislukken.

Quote: 'Naast het gokken is er ook vaak een andere verslaving aanwezig, zoals een alcoholverslaving of een medicijn– of drugsverslaving'.

Zie de gelijkenis met de Koranvers 5:90 O jullie die geloven! Voorwaar, (alle) bedwelmende middelen, het gokken, de afgodsbeelden en de lotspijlen zijn slechts onreinheden die tot het werk van de Satan behoren. Vermijdt deze (zaken) dus. Hopelijk zullen jullie welslagen.

In het artikel van GGZ Interventie lezen we de volgende symptomen van Gokverslaving:
- lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, maag- en darmklachten, trillen en transpireren
- vermoeidheid, slaapproblemen en geheugenverlies
- continue denken aan gokken en obsessief leven naar het volgende moment om te gokken
- verlies van tijdsbesef door ’s nachts te gokken
- stoppen of minderen met gokken lukt niet
- wanneer het proberen om te stoppen of minderen niet lukt onrustig worden en/of geïrriteerd raken
- verloren geld aan gokken weer terug willen winnen door te gokken
- steeds hogeren bedragen en risico’s nemen om een ‘high’ gevoel te creëren
- persoonlijke-, familie-, werk- en financiële problemen
Aantal gokverslaafden in Nederland
Uit het onderzoek van het Centrum voor Verslavingsonderzoek in Utrecht dat in 2005 in opdracht van het Ministerie van Justitie is uitgevoerd, blijkt dat er in Nederland naar schatting 40.000 probleemspelers zijn en een bijna twee keer zo groot deel (76.000 mensen) kan als risicospeler beschouwd worden.
Bron: Aantal gokverslaafden - AGOG Nederland
Conclusie
Het is duidelijk waarom gokken en kansspelen verboden is verklaard door Allah SWT. Er komen vele vernietigende gevolgen hieruit voort wat vele gezinnen en families kapot maakt. Iemand die verslaafd aan gokken is zal al zijn geld opmaken aan deze verslaving. Indien zijn eigen geld op is en de innerlijke drang naar het gokken neemt de overhand zal deze persoon zich tot anderen wenden voor het lenen van geld. Indien men niet bereid is om deze gokverslaafde geld te lenen zal deze persoon zich mogelijk wenden tot diefstal en criminaliteit om op deze manier aan financiële middelen te komen. We zien vanuit zowel de Koran als de wetenschap dat gokken en bedwelmende middelen vaak samengaan. De ene verslaving gaat vaak samen met de andere vernietigende verslaving wat vanuit de Islamitische perspectief tot de werken van de Satan behoort.

De Koran heeft duidelijke regels en wetten om de mens te beschermen tegen de Satan en de menseigen vernietigende begeerten. Het is een bescherming van de individu, het gezin, de familie en de gehele maatschappij!
Ben je verslaafd aan gokken en heb je hulp nodig? Wend je dan tot de volgende instelling voor hulp: Loket Kansspel - Hulp en begeleiding voor mensen met gokproblemen

Laat een bericht of reactie achter!

Er zijn nog geen beoordelingen.
0
0
0
0
0

Quran 112:1-4
112-1 Say, "He is Allah, [who is] One,
112-2 Allah, the Eternal Refuge.
112-3 He neither begets nor is born,
112-4 Nor is there to Him any equivalent."
Koran 112:1-4
Zeg: Hij is Allah, de Enige (Ahad)
(Hij is) Allah, de Onafhankelijke
Hij verwekt niet, noch is Hij verwekt
En er is niets gelijk aan Hem
Quran 112:1-4
112-1 Say, "He is Allah, [who is] One,
112-2 Allah, the Eternal Refuge.
112-3 He neither begets nor is born,
112-4 Nor is there to Him any equivalent."
Quran 112:1-4
112-1 Say, "He is Allah, [who is] One,
112-2 Allah, the Eternal Refuge.
112-3 He neither begets nor is born,
112-4 Nor is there to Him any equivalent."
Koran 112:1-4
Zeg: Hij is Allah, de Enige (Ahad)
(Hij is) Allah, de Onafhankelijke
Hij verwekt niet, noch is Hij verwekt
En er is niets gelijk aan Hem
Terug naar de inhoud